Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  15 juni 2008

  Söndagsläsning.


  Ananda Mahidol, Rama 8


  Kremeringsceremonin efter kung Anandas död!
  .........

  Kungen av Thailand, Bhumibol Aduljadej eller Rama har styrt Thailand sedan 1946. Han är mycket popupuär och åtnjuter gudomlig status. Det finns en gammal profetia att det bara skall finna 9 kungar i den nuvarande ätten.
  En gastkramande historia är den om vad som hände med den nuvarande kungens företrädare den 9:e juni 1946. Det är en händelse som ingen pratar om i Thailand eller som få ens känner till. Jag har förhört mig om saken bland många thailändare genom åren och fått det bekräftat. Här skall jag kortfattat redogöra för händelseförloppet denna sorliga dag.

  Bangkok, 9 juni 1946

  Klockan 9:20 den 9:e juni 1946 hittades kungen död i sin sängkammare. Han är bara 20 år gammal och har varit kung sedan 1935! Bara fyra dagar senare skulle han ha återvänt till Schweiz för att fullfölja sin doktorsgrad i juridik vid universitetet i Lusanne. Ananda Mahidol efterträddes av sin bror Bhumibol Adulyadej, den nuvarande kungen av Thailand. Keith Simpson, rättläkare vid brittiska utrikesdepartementet hjälpte den thailändska regeringen at utreda omständigheterna kring kungens död. Han kom fram till att följande hade inträffat den här dystra morgonen

  06:00, Kungen väcks av sin mor.

  07:30, Kungens page, But Pathamasarin, träder i tjänst och börjar förbereda frukost på en balkong i anslutning till kungens påklädningsrum.

  08:30, But ser kungen stående i sitt påklädningsrum.

  08:45, Kungens andra page , Chit Singaseni dyker upp och säger att han kommit för att ta mått på kungens medaljer och dekorationer då man ämnar låta tillverka ett skrin åt dessa.

  09:00, Prins Bhumibol, den nuvarande kungen av Thailand, besöker kung Ananda. Han uppger senare att kungen låg och slumrade på sin säng.

  09:20, Ett ensamt skott hörs från kungen sängkammare. Chit Singaseni springer in i kammaren, springer sedan ut och bort längs den korridor som leder till kungens mor och skriker: ”Kungen har skjutit sig själv”. Kungens mor följer med Chit till sängkammaren. Där hittar man kungen liggande i sängen på rygg och nedblodad från ett sår i huvudet. Senare under dagen meddelar radion att kungen omkommit i en skjutolycka. I oktober 1946 meddelar en undersökningskommision att kungens död inte var en olyckhändelse men att varken mord eller självmord kunde bevisas på ett tillfredställande sätt. I november 1947 iscensätter fältmarskalk Plaek Pibulsonggram en statskupp mot den valda regeringen och beordrar en rättegång om kung Anandas död. Kungens sekreterare, senator Chaleo Patoomros, och de två pagerna, But och Chit arresteras och anklagas för en konspiration att döda kungen. Rättegången börjar i augusti 1948. 124 vittnen hörs och utredningensmaterialet är mycket omfattande. De tumultartade förhandlingarna avslutas i maj 1951. Rätten finner att kung Ananda mördats men att sekreterare Chaleo Patoomros inte bevisats skyldig och att ingen av de två pagerna avlossat det dödande skottet. Däremot finner man Chit Singaseni medskyldig till brottet. Anklagelserna mot But och Chaleo avvisas och de släpps fria. Chit överklagar beslutet och åklagaren överklagar frikännandet av Chaleo och But. Efter 15 månader av överläggningar avvisar appelationdomstolen Chit Singasenis överklagan. Man dömer även But Pathamasarin som skyldig. Högsta domstolen överlägger i 10 månader och fastställer domarna mot pagerna. Nu döms även kungens sekreterare, senator Chaleo Patoomros, för inblanding i kungamordet. I februari 1955 avrättas alla tre för inblandning i den konspiration som ledde fram till mordet på kung Ananda Mahidol. Idag anses alla tre ha varit oskyldiga till att ha varit inblandade i brottet. De finns de som tror att Thailands konung, Rama IX, är den ende som idag vet vad som verkligen hände den där morgonen. Kanske vi får redan på sanningen i något slags testamenet så småningom.

  Den officiella förklaringen idag är att Ananda Mahidol dog i en skjutolycka när han gjorde rent vapnet. Det är en förklaring som inte håller av följande skäl.

  1. Kungen hittades utan sina glasögon. Han såg mycket illa och skulle aldrig ha utfört vapenvård utan dessa.

  2. Han var skjuten i pannan. Vapnet, en Colt 45, fanns inte i omedelbar anslutning till kroppen.

  3. En Colt 45 är ett tungt vapen och svårt att hantera utan övning, särskilt av Ananda som var mycket klent byggd.

  4. Ingångshålet i pannan var litet. En Colt 45 klyver hela huvudet från nära håll!

  5. Ingen patronhylsa hittades.

  6. En senare utredning av Kung Bhumibol visade att colten aldrig hade avfyrats den här morgonen. Denna utredning har aldrig offentliggjorts av någon thailändsk regering.
  Det är idag okänt vem som mördade Thailands kung denna sorgliga morgon 1946. Kungen var till sin karaktär mycket naiv och sorglös men framförallt mycket ung och bräcklig. Han var mycket älskad av sitt folk trots sin låga ålder.

  Inga kommentarer: