Mekongs Twitter!

Twitter Updates

    Följ Mekong på Twitter
    Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

    27 juli 2007

    Spelbörsen alltid att föredra framför aktiebörsen.

    Det var ganska kul igår när jag före de dramatiska börsfallen världen över gick in till aktiefanatikerna på DI:s debattsida och uppmanade dem att komma in i värmen på spelbörsen nu när börsen står inför dramtiska fall. Jag köpte själv säljwarranter i Eriksson (även Boliden) för några veckor sedan när Dagens Industri basunerade ut att Erikssons aktiekurs stod i begrepp att "bryta sig ut" och stiga mot himlen!
    Det har varit ganska mycket komiska artiklar sista tiden om den eviga högkonjukturen och börsfesten runt hörnet med alla fantastiska bokslut som väntades. Det är det bästa säljråd man kan få så här i slutet på en lång uppgångscykel på börsen. Närmaste åren är Spelbörsen absolut att föredra. Spelbörsen är mycket lik aktiebörsen på många sätt, speciellt spel på tennismatcher. Det handlar även här om flytande medelvärden, trendanalyser, insidertips, resultatutveckling, jakten på relevant information, ryktesspridning och så vidare. Och livespel på en tennismatch påminner mycket om daytrading på börsen. Och dessutom går det att får bättre avkastning på riskkapital för seriösa aktörer på "tennisbörsen".

    25 juli 2007

    Rugby och en lektion i 100 % säkra vinster.

    Den 22 november 2003 spelades VM-finalen i rugby mellan Australien och England. Det var ganska häftigt spel på matchen. Jag hade bestämt mig dagen innan att spela på matchen och eftersom jag inte vet ett dugg om rugby fick jag ta mig en liten funderare och kom fram till en liten spelstrategi som jag tyckte var värd att testa. Om den fungerade skulle jag vinna pengar med 100 % sannolikhet. Jag resonerade på följande vis och detta är dagen före match som sagt. Så länge spelarna i Australien är vakna så kommer de att spela på sitt eget lag och oddset sjunker på Australien. De kunde man se på trenderna. Det var inte mycket men ändå tillräckligt! Jag började med att"sälja" Australien, det vill säga jag spelade på att Australien inte skulle vinna. Det är inte riktigt samma sak som att spela på England, även om rugbymatcher kan sluta oavgjorda rent teoretiskt.
    Man får överhuvudtaget något bättre odds om man säljer spel och det gäller allt livespel. Det är väldigt viktigt i de här sammanhangen när man vill ha en säker vinst. Jag spelade bara småbelopp och varje gång summan blev "antagen" spelade jag på nytt. Nästa gång sålde jag alltså England. Varje gång jag sålt båda sidor hade jag säkrat en liten men dock säker vinst. När jag ansåg att folket i Australien började gå och lägga sig för dagen gjorde jag större satsning på att Australien inte skulle vinna för när de engelska spelarna var i majoritet skulle oddsen börja stiga på Australien. Så skedde också och jag kunde kvitta bort riskkapitalet och fortsätta mata in pengar som förut. Så här fortsatte jag. När engelsmännen började somna på kvällen och australiensarna vakna till liv började oddsen sjunka på Australien osv.
    I princip höll jag på med detta i ett dygn före matchen och hade vid matchstart säkrat en vinst på några tusen. Låter inte mycket men den är som sagt 100 % säker. Det roliga i sammanhanget är som följer. Eftersom jag sålt matcher hela vägen innebar det att om matchen slutade oavgjord vid ordinarie tids utgång skulle jag vinna över 40000. Chansen för det i en rugbymatch är liten och oddsen ofta 20, 30 eller mer för att det skall inträffa. Naturligtvis blev det oavgjort och större vinst än färväntat pga ren tur, (eller min vana att alltid sälja spel).
    Så kan det gå till i spelets värld där man alltid måste tänka till och aldrig slarva!
    (England vann sedan matchen med 20-17 i förlängningen)!

    24 juli 2007

    Davydenko och en lektion i livespel.


    Igår var det dags för Davydenko att kliva in i en turnering igen. I de två senaste har han åkt ut direkt i första omgången, förra veckan i Dutch Open då han förlorade med 6-4, 1-6, 1-6 mot Florent Serra. Jag skrev om matchen i förra inlägget här på bloggen. Igår mötte han Gilles Simon, rankad 52 i världen, och följdaktlign stod Davydenko i 1,37 i odds före matchen. Han var ganska favoritbetonad minst sagt.
    Jag går själv aldrig in och spelar på favoriter på den oddsnivån, speciellt inte på Davydenko efter de senaste veckornas historik. Han förlorade förstås första set med 6-2 och oddset på honom steg till över 2. I diagrammet ovan visas oddsen under matchen omvandlade till så kallade implicita vinstprocentchanser. Det är Simons procent vi ser. Diagrammet visar helt enkelt vilken vinstchans i procent marknaden ger Simon. Han hade allså mindre än 30 % chans att vinna matchen före matchstart. (Han gav 3,7 i odds. Dela 1 med 3,7 och man får den exakta siffran 0,27, alltså 27 % vinstchans) Efter 1:a set stiger alltså vinschansen för Simon till över 50 % vilket man tydligt kan se i diagrammet! I det här läget tyckte jag det var dags att gå in och satsa på Davydenko och jag fick oddset 2,1. Klar spelvärt.

    Davydenko tar sig samman och vinner andra set med 6-2! ordningen verkar återställt och oddsen på Davydenko sjunker till cirka 1,4. Man ser i diagrammet att vinstchansen på Simon följdaktligen sjönk till under 30 %. Nu spelar jag på Simon för att stänga in en säker vinst. Jag kommer att vinna pengar på matchen oavsett hur det går. Det är vettigt att göra det med tanke på att Davydenko är inblandad. Vinsten minskar till mer än hälften men den är 100 % säker. Naturligtvis rasar Davydenkos spel samman i tredjde set och Simon går snabbt fram till 4-0. Vid 5-2 har han matchboll och man kan se i diagrammet att vinstchansen på Simon nu har stigit till 98-99 %. Jag kan inte låta bli att slänga in en slant på Davydenko och får 100 i odds på att han skall vinna. Davydenko trasslar sig ur situationen, bryter till 5-2 och håller sedan sin serve till 5-3. Det ofattbara inträffar att Simons vinstchans rasar ner mot 50 % igen. Simon ger alltså nästan 2 i odds igen och det går åter att stänga in en säkervinst. Som ni kan se blir oddssättningen helt galen i nästa game.
    Vinstchanserna pendlar mellan 60 och 80 % på Simon och miljontals kronor spelas fram och tillbaka på spelarna. (Över 32 miljoner omsattes på Betfair på enbart den här matchen). Davydenko hade 7 breakbollar i gamet till 5-4. Simon vann på sin första matchboll i gamet. Maken till livespel har jag inte skådat sedan Bartoli slog Henin i Wimbledon. Alla kommentarer är överflödiga. Själv tror jag inte att Davydenko la sig i just den här matchen även om misstanken fanns flera gånger under resans gång.

    Misstänkta figurer.

    Jag var i Båstad och såg matchen mellan Oscar Hernandez och Tomas Johansson i första omgången. Jag hade fått frågor före matchen vad jag trodde om utgången, även på Dagens Industris debattsida Sport & Spel. Jag svarade alla att jag inte hade någon åsikt, att matchen var svårbedömd. Den gode Oscar, rankad 51 i världen, faktiskt bland den högsta ranking han haft trots att han redan är 29 år gammal, har varit inblandad i misstänkta läggmatcher under sin kariär och man skall vara försiktig när man spelar på honom. Nu såg jag honom live i Båstad och han förlorade i 2 raka set och jag gillade inte riktigt hur "extremt" han spel svängde och var glad att jag undvikit matchen, både som råd till andra och eget spel. I och för sig skulle han vara med i dubbelturneringen och hade inte bråttom att åka därifrån men hans gamla rykte finns som sagt där på "marknaden".
    En annan spelare som har dåligt rykte på marknaden är Marat Safin, han var faktiskt världsetta i november 2000. Just nu är han rankad som nummer 22. Den 17 juli förra veckan spelade Davydenko mot Serra i första omgången Dutch Open och var storfavorit. Davydenko vann första set enkelt och Serra stod i över 10 i odds. Jag gick in och spelade på Davydenko och Serra vann sedan lätt två raka set. Så kan det gå. Spelvärlden är en märklig värld! Det gäller att hålla redan på alla samvetslösa figurer för den som tänker tjäna pengar på sådana här aktiviteter.

    23 juli 2007

    Förra veckans stora skurkstreck inom tennisen.

    Jag var själv med och spelade på den här matchen förra veckan. Jag såg att det var märkliga förändringar i oddsättningen på livespelet som inte var motiverade av matchutvecklingen. Sådant inträffar givetvis ganska ofta och då man inte har möjlighet att följa matchen direkt utgår man i dessa fall från att en spelare har skadat sig och därför inte längre är favorit och det är risk för att han bryter matchen helt. Den match jag här syftar på är den mellan Andreev och Volandri den 19 juli förra veckan. Andreev var favorit att vinna matchen men inte med mycket. Han gav cirka 1,8 i början på första set. Sedan kan man sammanfatta utvecklingen på följande sätt. Det börjar gå bra för Volandri i första set och han vinner det till slut. Normalt sett borde då oddsen ha sjunkit ner mot kanske 1,6 för Volandri. Istället steg oddsen omotiverat på Volandri i slutet på första set. "Alla" spelare reagerade dirket och spelet "försvann". I princip klantade sig de kriminella som var satta att "sköta" spelet, pga ren girighet eller rena misstag, och avslöjade sig genom felaktig oddsättning, de erbjöd helt enkelt felaktiga odds på Volandri, och spelarna drog sig snabbt ur. Dessa klantskallar har nog fått sina fiskar varma av sina överordnade inom tennismaffian. Nog är det märkligt att en spelare som är rankad 21 i världen och har spelat in över 2 miljoner dollar unde sin karriär ställer upp på sådant här. Vi skall inte döma honom för hårt i det här läget. 1. Berodde det på ren girighet skall han naturligtvis föraktas å det grövsta. 2. I många länder i världen är maffians tentakler sammanvävda med staten och dess juridiska institutioner och blir man själv, ens anhöriga eller vänner utsatta för påtryckningar är det givetvis svårt att agera etiskt rätt i svåra lägen. 3. man har haft fel sposorer under sin karriär och när man blir känd får man betala tillbaka det man "lånade" när man var okänd! 4. Spelare längre ner i rankingsystemet har helt enkelt ont om pengar och matcherna där skall man alltid se upp med. Det finns som sagt många kor på isen i en sådan här fråga. I morgon tänker jag skriva lite om fler spelare som man skall se upp med och som "lägger sig". Det är naturligtvis viktigt att informera sig om dessa frågor om man spelar själv. Det är givetvis inge slump att ovanstående match innehöll en ryss och en italienare.

    22 juli 2007

    Några ord till er alla om hjältar och en buse.

    SM i tennisanalys rullar vidare på Dagens Industris forum "Sport och Spel". mr Mekong har redan tagit en ganska så betryggande ledning efter nio avgjorda matcher. Det går fortfarande att vara med om man anmäler sig på debattforumet. Annars har det varit bra spel i veckan. Lopez har vunnit ett par högoddsare i Stuttgart och de råden gav bra utdelning. Wawrinka igår var också ganska kul. Jag skall spela på att Wawrinka tar set mot Nadal i dagens final till 6 i odds. Tycker det är ett vettigt spel till det oddset. Imorgon skall jag avslöja vilken som var den stora läggmatchen den här veckan. En spelare förlorade alltså fullständigt medvetet. Rent jäkla fusk alltså. Häng med då så får ni alla ta del av denna bistra sanning, detta gissel som vi spelare ständigt får tampas med.