Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  12 augusti 2009

  Mekongs synpunkter på ekonomin.

  • Börserna må ha stigit kraftigt men de ekonomiska utsikterna är värre än någonsin. Vi hade en exakt likadan börsuppgång i början på depressionen 1930!
  • Det är inte bara i Sverige som deflationen bitit sig fast. Att Tyskland drabbats är värre på grund av landets storlek. Hela euroområdet är drabbat i större eller mindre utsträckning.
  • Ekonomisk depression råder inte bara i små länder som Baltikum. Även en stor ekonomi som Ryssland är drabbad med BNP-fall på över 10 %, ett av många mått på depression.
  • Ett annat mått på ekonomisk depression av 30-talstyp är när arbetslösheten passerar 25 %. Den verkliga arbetslösheten i USA, det så kallade U 6 som även omfattar undersysselsättning generellt sett, närmar sig snabbt 20 %. Vi kan nå depressionsiffror i denna stora ekonomi redan under nästa år!
  • Många makthavare och politiker ljuger friskt och påstår att botten i världsekonomin är passerad. Man har bromsat upp det fria fallet genom att som galningar vräka ut pengar till främst bankirer och företag på fallrepet. Denna usla politik förvärrar problemen på sikt och kan inte förhindra den kommande depressionen.
  • Vår egen Anders Borg kommer fram till valet 2010 att vräka ut pengar på marknaden i pervers omfattning så vi i Sverige kommer inte att märka av depressionen i någon större omfattning under året som kommer. Men när valet väl är över kommer detta land att drabbas av offentliga besparingar av historiska dimensioner.
  • Den ekonomiska politiken i världens största land är katastrofalt illa skött. Obamas budgetpolitik går mot kollaps. En galen sjukvårdsreform planeras som kommer att kraftigt öka på världens redan högsta utgifter för sjukvård. Ytterligare 2 katastrofer riskerar att påskynda inträdet i ekonomisk depression. Huspriserna i USA befinner sig fortfarande i fritt fall och nästa år kan mer än 50 % av alla huslån i landet inte ens täcka bostädernas underliggande värden, i så fall historiskt bisarra siffror. Den andra katastrofen som närmar sig är att den offentliga ekonomin i stora delstater såsom Kalifornien närmar sig kollaps.
  • I Kina har man märkligt nog fortfarande en stor bubbla på bostadsmarknaden och förmodligen i hela ekonomin. Bör explodera med kraft det närmaste året och starta en negativ ekonomiska spiral i hela Asien. Diktaturen påstår att landet kommer att ha en ekonomisk tillväxt på 8 % i år. Förmodligen ren lögn men eventuellt sista injektionen i den bubbla som blåsts upp.

  9 kommentarer:

  Anonym sa...

  Jag läser din blogg med stor behållning,men irriterar mig på din rabiata inställning gentemot de försök som görs av (några)världens främsta ekonomer i syfte att rädda ett synnerligen prekärt läge.Vi som inser vad som sker förstår vikten av att gjuta mod bland människor för att återupprätta ett förtroende som kan få hjulen att rulla av sig själv igen.
  Det vore klädsamt om du bedömde,likt en tennismatch,sannolikheten för olika utfall,istället för att deklarera tillvarons sammanbrott.
  /Bamse

  Anonym sa...

  Välkommen tillbaka Mr Mek. Skönt att det finns någon mer än jag som är baissad nu.
  Alla i omgivningen verkar tro att "faran är över" och att "tåget går nu" - nästan så att man har börjat tro det själv också.


  /M.F

  Anonym sa...

  Vad tror du förresten om följande två matcher idag?

  Roddick vs Verdasco
  Jag har en känsla av att Roddick har blivit för stor favorit här. Visst, han har spelat bra i sina senaste två turneringar men Verdasco har ju gått fram rejält i år. Och helt obrytbar är ju inte A-Rods serve...

  Del Potro vs Hanescu
  Visst är Del Potro klasser bättre och visar god form.
  Men Hanescu har också haft ett bra år och hans två första matcher i denna turnering imponerar på mig. Trodde nog att Del Potro skulle stå i 1,17-1,18 och inte i 1,09-1,1. Kan det vara värt en liten bokning tro...?  /M.F

  Hasse sa...

  Ja, du överdriver rätt mkt känns det som... Jag tror vi kommer ha en ljus ekonomisk framtid framför oss... Dock kan vi stöta på lite jobbiga problem på vägen mot toppen. Va inte så bitter Mekong, skärp dig!

  Anonym sa...

  Mekong!
  Som en den rutinerade domedagsprofet som du är så skulle det vara intressant att få höra din syn på sportbörsens framtid.

  Kommer det att finnas samma volymer?
  Vad kommer att ske med "spelutredningen"?

  Anonym sa...

  Mekong överdriver inte alls, depressionen har just börjat.

  Anonym sa...

  Du ska blogga om tennis. NU!

  Anonym sa...

  Ja vad säger man...
  När Twitter kom in i bilden så blev bloggen mycket sämre.
  Har alltid gillat din blogg Mekong. Men nu är den kass.


  Ryck upp dig

  Anonym sa...

  Trillat dit på spriten Mekong?