Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  31 augusti 2009

  Moh ching, moh meng!

  • Imorgon börjar EU:s bisarra lagstiftning beträffande glödlampsinnehav att gälla. Själv har jag bunkrat och klarar lätt mitt behov resten av livet med matta 60 och 100-watts-lampor. Annars kan alla de stackare som inte varit förutseende nog resa på smugglingsresor till Norge.
  • Börsen i Shanghai rasade nästan 7 % imorse. Det är hög tid att den ekonomiska bubblan i Kina briserar. För kineser är aktier ingenting annat än som vilket hasarsspel som helst. Man agerar extremt kortsiktigt och ofta i flock. Kan vara läge att påminna om den kinesiska folksjälens inställning till pengar. 冇錢, 冇命! "Moh ching, moh meng"! Inga pengar, inget liv! Hur blir man då rik? Man sparar! Man sparar pengar, köper mark för en tredjedel, lånar ut en tredjedel och behåller den sista tredjedelen i kontanter. Att låna ut pengar betyder för det mesta att man satsar pengar i det underjordiska bankssytem som existerar överallt där det finns kinseser. Det kan vara intressant att notera att i både Sverige och Thailand är bankräntan 3 % i månaden vid lån mot säkerhet i exempelvis en restaurang. Säkerhet betyder här att man är kines med samma etniska urprung! Räntan kan förefalla högt men det handlar mest om topplån då kontaninsatserna för kineser som startar företag ofta är hög. Samtidigt finns det en massa andra fördelar med att hålla sina affärer inom "familjen" men det hinner jag inte ta upp här. Att spara en tredjedel i kontanter betyder verkligen kontanter i stabila länder med stabila valutor men annars företrädelsevis guld.
  • US Open dra igång och jag drar därmed igång med aktiviteter på tennisbörsen igen. Efter många år av oavbrutet slit på banan var det dags för ett välförtjänt break! Roger F står i 2,22 att vinna i år. Det betyder att marknaden ger honom en genomsnittlig vinstchans på cirka 90 % i alla 7 matcher. Det är alldeles för högt! Söderling ger 180 och det oddset ligger väl på en vettig nivå! Serena W ger 3,15 på damsidan mot 7,6 för Venus. Vore jag tvungen att välja blev det pengar på V.

  Inga kommentarer: