Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  31 juli 2009

  Flygande drakar.

  Krung Thep Maha Nakhon blev huvudstad 1782. Vi utlänningar brukar säga Bangkok av förklarliga skäl.
  Kineserna följde med kungen till Bangkok och sedan dess är Chinatown i Bangkok ett begrepp. Härifrån utgår all ekonomisk makt i Thailand, och de menar jag verkligen all ekonomisk makt. Kineserna har i 200 år styrt i princip 100 % av kommerisell aktivitet i Thailand. Detta inkluderar även större delen av den svarta ekonomin, de så kallade fyra G:na, "Guns, Girls, Gambling, Ganja". Nästan alla större företag och banker ägs och drivs av kineser och sedan fortsätter det på samma vis hela vägen ner till minsta lilla hotell och företag. Detta är ett märligt och fascinerande faktum som nästan ingen thailändare känner till.
  Efter 100 år av Chinatown skickade kungen (Rama V) in sina män i kvarteret för att underöka sakernas tillstånd just på den platsen. Det här hittade man.
  • 245 opiumhålor.
  • 154 pantlåneaffärer.
  • 69 spelhålor.
  • 26 bordeller.

  Ytterligare dygt 100 år senare är vi framme i våra dagar och mycket lite har hänt. Antalet opiumhålor har minskat kraftigt och antalet guldaffärer har ökat ordenltligt sammanfattar i princip förändringens vindar under senste seklet.

  Som besökare i Bangkok bör man sätta av en heldag till Sampeng (Chinatown). I ett av kvarterets äldsta och pampigaste byggnader huserar ett lokalkontor till Bangkok Bank. Det är som jag nämnde i förra inlägget den kinesiska maffians egen husbank alltsedan den grundades 1947 just i Chinatown. Väl värd ett besök liksom guldaffären mittemot.
  Inga kommentarer: