Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  09 juni 2009

  Mekongs ränterapport.

  Igår var 10-årsräntan ett tag uppe över 3,9 % och närmar sig den magiska nivån 4 %. En nivå över 4 % kan både skapa panik på marknaden men än värre allvarligt bromsa en eventuell ekononomisk återhämtning. En ränta på 4 % är fullständigt normal när ekonomin är normal och det syns ju i diagrammet att så var fallet hösten 2008. I en ekonomi som står på gränsen till depression och där deflationstrycket är enormt är en sådan ränta hiskeligt hög.
  Ännu mera dramatisk har utvecklingen för 2-årsräntan varit de senaste dagarna. Procentuellt sett har den aldrig stigit så snabbt och utvecklingen har orsakat dramatiska förluster för de investerare som suttit med dessa papper i sin hand. Alla större innehavare av amerikanska statsobligationer har den senaste tiden upplevt förluster av en storleksordning motsvarande en börskrasch. Är man dessutom utlänning späs förlusterna på av en svag dollar.
  Intressant att notera är att den amerikanska statens försäljning av nytryckta statsobligationer framöver kommer att anta bisarra proportioner. Bara den här veckan ska obligationer för ett värde av 65. 000.000.000 (65 miljarder) dollar auktioneras ut. Det handlar om 35 miljarder 3-åringar, 19 miljarder 10-åringar och 11 miljarder 30-åringar. De senaste veckorna har marknaden börjat bevaka dessa auktioner med hypernervösa ögon och det är en av anledningarna till att räntorna stigt med en fart som gränsar till panik. Till och med tokstollen Ben Bernanke är inne och stödköper med nytillverkade dollar. Han har redan bränt hälften av de 300 miljarder dollar han senast fick från sedelpressarna.
  Det finns massor av stora länder som trycker pengar som galningar. Japan och England är lika tokiga i detta som Ben. Små länder är inte bättre de och snart kommer vi att få se samma sak i Sverige.
  En förtroendekkris för statsoblgationer i USA och annorstädes är mycket värre än den finanskollaps vi såg i vintras. Det finns inte någon längre upp i systemet som kan garantera dessa låtsaspengars värde. Vägs ände är nådd! Förmodligen har amerikanska politiker bara några månader på sig att på allvar ta itu med de hemska underrskott som plågar landet och som är ett hot mot hela världsekonomin. Och det samma gäller alla länder eftersom kreditmarknaden är global och alla konkurrerar om samma pengar. Man kan hårddra situationen genom att säga att just nu är det så att varje nyupplånad eller nytryckt sedel i vilket land som helst för hela vår planet närmare ekonomisk katastrof!

  1 kommentar:

  Anonym sa...

  AMEN  /M.F