Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  05 mars 2009

  Mekongs profetior.

  • Riksgäldskontoret spår ett budetunderskott på 135 miljarder för i år! Hur ser Mekong på saken? Det är 4 % av BNP vilket är mycket oroande. Tyvärr tror jag det verkliga utfallet blir värre, kanske 6 %! Troligtvis kan man hålla hyenorna i schack , de där kravmaskinerna med Mona Sahlin i spetsen, men bankirerna vågar man inte säga nej till. Sorgligt men sant!
  • Hur blir det med bostadspriserna i Sverige? I USA måste priserna ner med 50 % från toppen om man ska komma ner till hur det såg ut före bostadsbubblan började blåsas upp. I USA har man bara kommit halvägs i den processen. Priserna i Sverige kommer också att halveras från toppnivån. Långt ifrån säkert att det stannar där. De svenska bostäderna är bara belånade till 40 % vilket räddar situationen generellt sett för kreditinstituten! Jämför med Danmark som ligger på katastrofala 90 %. På grund av detta är Danmark på sätt och vis Nordeas Baltikum!
  • Av Swedbanks totala utlåning på 1287 miljarder är 251 miljarder exponerade mot Östeurupa. För SEB gäller ungefär samma siffror! Hur ser du på det? Att varken Finansinspektionen eller Riksbanken reagerat på detta under årens lopp är en skandal som återstår att att utreda och utkräva ansvar för. Alla möjliga brott mot banklagen och rikets säkerhet har förmodligen begåtts här! När övervakningssorganen låter bankirerna härja fritt förstörs länder lika effektivt som av bomber och granater. Själv hoppade jag högt när när jag såg siffrorna första gången i höstas. Swedbanks och SEB:s bisarra utlåning på högriskmarknader håller på att förvandla vår svenska krona till en skräpvaluta vilket i värsta fall placerar oss "alla" på en törnbeströdd väg till fattighuset (Island är ett skrämmande första exempel).
  • Hur blir det med guldpriset? Det är märkligt att guldpriset "alltid" backar 10 % efter att ha varit uppe och nosat på toppnivåer. Nu är vi tillbaka på 900 dollar! Utbudet är stort från desperata människor som vill få loss pengar och efterfrågan på smycken har minskat. Samtidigt är det stor efterfrågan på guld som den enda säkra valutan i svåra tider. Det är dessa två krafter som motverkar varandra. Jag tycker man bör ha minst 20 % av sitt sparande i tillgångar som stiger i värde med guldpriset.
  • Nu ska även engelsmännen trycka nya sedlar utan täckning. Vad innebär det? Alla sedlar som trycks i världen saknar täckning i verkligheten. Den enda valuta med realt värde är guld! Sedlar har bara ett värde eftersom någon "bestämt" att de har ett värde! Normalt sett anpassar man sedelproduktionen efter ett lands ekonomi och dess produktionsförmåga så att låtsaspengarar skapar en inflation som är hanterbar. Tappar man kontrollen och sätter fart på sedelpressarna går det snabbt illa. Den vägen leder inte bara till fattighuset utan ända ner i helvetet? Engelsmännen har alltså anammat den så kallade robertmugabeskolan vad gäller skötseln av ett lands ekonomi. Den inkompetentes sista utväg är alltid att pissa i byxorna. Det känns varmt och skönt så länge deflationstrycket i ekonomin finns kvar! Sen går det undan! Jag har själv framför mig en äkta sedel utgiven av Federal Bank of Zimbabwe som en vänlig själ skickat till mig! Den är på 50 000 000 000 dollar. Den enda fördelen med robertmugabeskolan är att man blir av med alla skulder i den egna valutan. Problemet är att man blir av med allt annat också.

  10 kommentarer:

  Johannes sa...

  Varsågod!

  MEKONGS BLOGG sa...

  Tack igen!

  tolfte spelaren sa...

  skum blogg....

  Anonym sa...

  Guld är ingen valuta. Guld har inte heller något reellt värde så som du resonerar, det är ett material som inte heller har något större användningsområde i den värld vi lever i, åtminstonde inte till det sjuka priset..

  du vill bara späda på paniken så dina sleetna optioner stiger i värde...

  Erik sa...

  Nej guld har inget reelt värde. Men man kan åtminstone inte trycka mer av det i guldpressar... Världen kommer alltid behöva ett betalningsmedel och om sedlarna inte behåller värdet är det klart att guldet stiger.

  Hur är det med diamanter? Handlar man med det nånting? Man hör bara om guld och silver.

  Anonym sa...

  hej mekong , du skriver ibland on usd och euron ska krasha , vad ska man gora med varan egna valuta som har krashat 35 procent mot dollarn sedan i somras , vara pengar har ju tappat otroligt mycket mot omvardens pa bara 6 man . ar just nu i thailand nu far man 380 bath far en hundring mot 530 i juli nar jag var har senast .

  allt suger ,den som har sparat pengar pa banken det senaste aret har ju fan forlorat 35procent i kopkraft mot omvarden.. bra ranta hejja sverige. fy katten . har du nagot bra ide hur man sakrar sina pengar ,fragetacken

  MEKONGS BLOGG sa...

  Guld har alltid haft ett värde i alla länder genom hela historien.
  Diamanter ska man akta sig för!

  Vilken valuta som kraschar först är inte lätt att veta!

  Anonym sa...

  Jag bara måste... -nn skriver "Guld har inte heller något reellt värde, det är ett material som inte heller har något större användningsområde" -Nedan kan du läsa vad Guld används till...
  Det kanske är dina personliga inställning till guld som du delger?
  I bland gäller det att gilla läget, men visst sätter du mig på en öde ö där valet är 1kg guld eller 1000kg ris eller 200 000kr så blir det nog riset...
  Procent:
  Smycken -58
  Investeringar -19
  Övrigt bla elektronik -16
  Samlat tackor-6
  Källa: GFMS 2007

  Jag gillar ris
  /Karl

  Martin sa...

  Bostäder i SV bara belånade till 40 %. Antagligen i snitt? Skulle det kunna få en värre total effekt om säg teoretiskt 50 % har 80 % lånegrad och 50 % 20 % vid stundande bankkrascher?

  Martin sa...

  Går stadsskuldsräknaren helt rätt? Isf nås strax milstolpen om 11 biljoner USD. Tycker inte räknaren tagit några kliv iom alla stimulanspaket. Vad kan detta bero på?