Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  25 februari 2009

  Penningpolitikens konsekvenser.


  John Law var det tidiga 1700-talets mest hyllade bankman. Jag har skrivit om honom förr men han blir mer aktuell för varje dag som går. Han grundade i samarbete med den franska staten en centralbank som tillverkade papperspengar. Sedlarna från John Laws Banque Royale, utgavs i mängder och lånades ut i mängder. Priset på aktierna i Laws eget bolag Compagnie d´Occident, populärt kallat Mississippibolaget, steg mot himmelska höjder. Sedan gick det som det gick. Bubblan sprack. John Laws papperspengar blev värdelösa. Han hade tryckt för många och själv jagades han i landsflykt. Det rätta värdet på Laws papperspengar var noll.
  John Law har haft många efterföljare genom åren. Just nu är Robert Mugabes penningpolitik i Zimbabwe aktuell. Den utvecklingen kan man kanske skratta åt men skrattet fastnar i halsen i och med att amerikanarna med Obama i spetsen anammat denna politik. Det enda som ger papperslappen dollar ett värde är att det finns något att köpa för pengarna, alltså någon tar emot dollar som betalning för något. I slutändan är det USA:s produktionsförmåga och landets handfasta tillgångar som utgör säkerheten för alla utestående papperslappar med siffror på, och i viss mån ett slags politiskt förtroendekapital som världsvaluta.
  Hur är då förhållandet mellan alla papperslappar i form av dollarsedlar och statsobligationer och säkerheten som finns för dessa? Den ruskiga sanningen är att det inte finns täckning för mer en än liten del av papperslapparna och när marknaden väl inser det kommer dollarn snabbt att bli värdelös precis som John Laws pengar blev det! Det märkliga just nu är att vi ser en stark dollar och det beror på att tillgångsvärdena i USA sjunker snabbare i värde än vad tokstollen Bernanke på Federal Reserve hinner trycka upp nya låtsaspengar och finansdepartementet ge ut statsobligationer utan täckning i verkligheten. Det försvinner alltså pengar upp i tomma intet snabbare än det trycks nya vilket ger ett kortsiktigt deflationstryck med efterfrågan på dollar till låg ränta. Säkerheterna för alla papperpengar sjunker alltså snabbt i värde samtidigt som det kommer till nya i skrämmande volymer! Man lyckas alltså med konststycket att belåna ett brinnande hus som saknar brandförsäkring, och det upp över skorstenen, ja ända upp i stratosfären! Samtidigt pågår panikartade valutaströmmar runt hela planeten som stärker dollarn kortsiktigt.
  Ända fram till 1968 kunde man växla in en dollarsedel till silver och fram till 1971 till guld! Från det året frikopplades dollarn från ett underliggande handfast värde i guld och förvandlades till en valuta vars förtroende bygger på fantasier och drömmar om att den är försäkrad i verkligheten! Det höll på att gå illa direkt med dollarfall och extrem inflation under 70-talet. Med hårdhänt politik fick man fart på drömmen igen och har mer eller mindre med diverse manipulationer hållit valutan vid liv ända fram till nu. Nu är vi vid vägs ände och varje ny sedelbunt som politikerna kastar på bålet ökar på hastigheten mot den oundvikliga katastrofen.
  Obama, Ben B och andra missdådare typ Gordon Brown (pund) vräker just nu ut ofattbara mängder låtsaspengar till alla som vill ha men det kommer bara att förstärka kraschen när den väl kommer. Det pågår samma utveckling vad gäller andra valutor såsom euro och yen. Det är otroligt svårt att veta vilken valuta man bör blanka först. Vår lilla svenska valuta lär inte motstå den kommande stormen. En del spår att pundet blir den större valuta som kraschar först och när det väl händer kan nog ingen stoppa den tidvattenvåg som sätter igång och sveper bort alla de andra papperspengarna. Historiskt sett har alla valutor utan teckning i verkligheten kraschat förr eller senare! Och det utan undantag.

  "Du tronar på minne från fornstora dag", inleder vår svenska nationalsång andra vers. Det är bara att ta fram en femhundring ur plånboken så går konungen till häst att beskåda. Han är en av många kungar som bekräftar andra versens innehåll. Han är dessutom högaktuell eftersom han räddade rikets finanser, något som ligger i tiden överallt!
  Det är klart oroväckande att man nuförtiden väljer gymet för att rekrytera medlemmar till den kungliga familjen. Kanske har jag en lite personlig aversion sedan många år mot den där typen av männsikor som gillar gym och att trakassera människor i restaurangdörrar. Vad vet jag? Jag är ytterst tveksam till att man rekryterat en prins från Ockelbo med klent förstånd. Det är sant! Jag hörde att han är "praktiskt lagd" vad gäller skolbetyget. Det betyder i klarspråk taskiga betyg i teoretiska ämnen. Ätten Bernadotte är inte känd för att härbärgera snillen så frågan är om man har råd med att ytterligare få IQ-nivån utspädd?
  En kungs eller drottnings uppgift här i livet är att ha en viss upphöjd position invävd i något slags mystik. Det gäller särskilt i usla tider, helt andra än dagens, då kungafamiljen kanske måste representera ett lands hopp om en bättre framtid. Speciellt i ofärdstider kan det kanske vara svårt för en lands befolkning att hämta inspiration och samlingskraft på gymmet!

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hur går det med din bok om Thailand?

  MEKONGS BLOGG sa...

  Har väl inte hänt så mycket sista tiden! Så mycket att göra, så lite tid!