Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  23 december 2008

  Dags för bokslut 2008.

  Det viktigaste som hände 2008 var nog ändå det enorma paradigmskifte som ägt rum. Vi var på väg mot en globaliserad och integrerad värld där alla skulle bli lyckliga och glada, var och en på sitt håll. Nu när en stor avglobaliseringsvåg står framför oss är det omöjligt att veta hur detta slutar. Historiskt sett brukar sådana här omvälvningar sluta illa när de sker under depressiva ekonomiska förhållanden.
  Anledningen till att denna avglobalisering icke går att förhindra är de enorma underskotten i USA. Då handlar det inte enbart om offentlig och privat skuldsättning, som i och för sig är orsaken till överkonsumtion av varor och tjänser från hela världen, utan om enorma brister inom infrakstruktur och utbildningsväsende som på många områden placerar landet på U-landsnivå. USA kommer aldrig mer att bli den motor i världsekonomin som det varit. Istället ska alla de skulder man ackumulerat sedan 1970 betalas och det blir en bister ökenvandring för alla inblande parter, det vill säga hela jorden befolkning. När överkonsumtionen i USA nu ska bort drabbas världshandeln svårt, alltså den så kallade globaliserade ekonomin. Värst blir det för länder med stora exportöverskott gentemot USA, det vill säga de flesta industriländer av rang. Nu när landet vänder sig inåt, för att så att säga försöka rädda vad som räddas kan (på kredit i sedvanlig ordning), lär resten av världen få vänta förgäves på att Obama ska rädda även den. Resten av världen måste lära sig att ta hand om sina egna problem och det lär den inte lyckas med den här gången heller.
  ........
  Dags att sammanfatta årets prestationer.
  ........
  Årets svältkatastrof: I USA har 36 miljoner männsiskor inte råd att äta varje dag och köerna till soppköken är längre än i mannaminne. Det skulle motsvara 1 miljon hungrande i Sverige.
  Årets värsta bubbla som sprack: Oljeprisets kollaps! Förmodligen upplevde vi peakoil 2007, alltså det år då världsproduktionen nådde sin topp. Nu skrotas investeringsplaner överallt och skulle världen återgå till sin normala tillväxt kan oljepriset explodera igen. Blir då tidigast 2010 men troligen mycket senare. Ett land som Iran behöver ett oljepris på 80 dollar för att överleva och Ryssland 70 dollar. Dessa två kommande oroshärdar lär höra av sig rejält under nästa år.
  Årets värsta bubbla som ännu sväller: De extremt låga räntorna på amerikanska statsobligationer.
  Årets politiska bubbla: Barack Hussein Obama har fått någon sorts frälsarstatus överallt och ska ställa allting till rätta som är fel på vår jord. Så här långt har inkompetenta politiker och riksbanker förvärrat krisen och vad man hört så här långt så kommer Obama bara att kvadrera dessa misstag och påskynda den amerikanska statens marsch mot bankrutt genom ett gigantiskt utgiftskalas på kredit. Det går redan att spela på presidentvalet i USA 2012. Obama ger cirka 2 i odds och 166 000 är redan omsatt på Betfair! Lite väl tidigt att boka tycker jag.
  Årets skryt: Storbritanniens premiärminister har redan utsett sig själv till planetens räddare. Den är nog långt ifrån räddad än!
  Årets mest imponerande spektakel: OS-invigningen i Kina.
  Årets sämste aktieanalytiker: Peter Malmquist, Nordnet! Inte bara Sverige. Jag letar efter pristagare globalt.
  Årets sämste riksbankschef: Det blir nu inte Gideon Gono, riksbankschef i Zimbabwe, som tar denna titel. Det blir givetvis Ben Bernake, USA. Han för i princip samma penningspolitik som sin kollega i Afrika, det vill säga trycker upp nya pengar i pervers omfattning. Ben vinner titeln på grund av storskaligheten i verksamheten. Kan bara sluta i katastrof eftersom tillverkning av "låtsaspengar" alltid gör det förr eller senare!
  Årets värsta skitprogram på TV: Halalteve! Jag tror denna programserie fick rakt motsatt effekt mot vad makthavarna i Stockholm hade tänkt sig.
  Årets skurkar: Bankirer i stora lass. Märkligt nog har arga medborgare inte hängt upp dom i närmaste träd. De brukar inte ens bli av med jobbet.
  Årets tennisspelerska: Är givetvis Vera Zvonareva som tog sig upp ända till en oväntad 7:e plats på rankingen. Är nog lite part i målet här!
  Årets bäste politiker i vårt land: Anders Borg. Har kämpat en heroisk kamp mot mäktiga kravmaskiner men verkar tyvärr inte palla för trycket i det långa loppet.
  Årets sämsta politiker i vårt land: Mona Sahlin! Inga stolpskott här inte. Här vankas det självmål i stora lass. Kan till och med bli livstids utvisning redan nästa år! Själv skulle jag inte erbjuda högre odds än 3 på denna utgång av matchen.

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  vad har du emot halal-tv?

  Anonym sa...

  Kanske för att det är dålig journalistik och ett slag i ansiktet på de som vill se ett seriöst debattprogram? Sen är det ju allmänt känt att programmet blev en total flopp. Men, men vad vet jag? /Kristian