Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  10 september 2008

  Så luras vi "nästan alla" av statistiken från USA.


  Många amerikaner förundras ständigt över hur låg inflation som rapporteras eftersom den inte tycks reflektera deras egen uppfattning om hur priserna stiger. Det är dessutom en siffra som bevakas mycket noga av hela världen. Den senaste inflationsrapporten från USA visade på oroande nästan 6 % i årstakt. Ännu mera oroande och skrämmande är att denna siffra är en bluff. Den verkliga inflationen i USA just nu är 9 % och kan avläsas på den blå kurvan ovan. (Den blå krurvan visar alltså den verkliga inflationen i USA och den brandgula visar bluffsiffran som regeringen publicerar). Sedan 2001 kan då utläsas att inflationen är 3 % högre än den som rapporteras av regeringens organ. Detta är givetvis ett "ofattbart bedrägeri" som påverkar ekonomiska beslut världen över. Amerikanerna kan till exempel kränga statsobligationer till låga räntor och leva på kredit. USA:s statspapper har den högsta och finaste kreditvärdring man kan ha i världen och det är sannerligen synd om allt detta baseras på lögner, förbannade lögner och statistik. Läs gärna det skrämmande inlägget om USA:s statsskuld jag skrev för några dagar sedan. Deras obligationer närmar sig nog skräpstatus snabbare än många vill erkänna, speciellt om man bluffar med den ekonomiska statistsiken. Det är givetvis underligt att det kan fortgå år efter år.
  Hur gick det till egentligen? Jo, man "ändrade" helt enkelt sättet att beräkna inflationen i början på 90-talet. Med det gamla hederliga sättet att räkna på hade kurvan sett ut som den blå varianten i diagrammet ovan. Den som vill veta mer om hur detta märkliga och "storslagna bedrägeri" genomfördes kan klicka på den röda länken i inlägget. Inom maktens domäner funderas på hur man ska "sänka" inflationen ytterligare, (den gula kurvan).
  Detta "underskattande" av inflationen i världens största ekonomi gör att man ständigt "överskattar" den ekonomiska tillväxten. Och USA-s budgetunderskott kommer nästa år förmodligen att nå hisnande $ 1000.000.000.000 (1000 miljarder dollar), dubbelt så stort som regeringens officiella prognos. (Man tar exempelvis inte med de enorma krigskostnaderna i det officiella budgetunderskotten, eftersom dessa utgifter fortfarande, säger man efter 7 års krig, är av tillfällig natur.
  1. Om företag ljuger och bedrar omvärlden med redovisning av siffror och resultat blir de snart avslöjade och försvinner så småningom från marknaden.
  2. Detta förhållande gäller inte politiker eftersom de som väljs till sina ämbeten är de som ljuger på de mest övertygande viset. Det går alltså inte att lösa problemen speciellt enkelt. Trixandet med statistik som beskrivs ovan bör man vara medveten om när man ska fatta ekonomiska beslut. Och framöver bör man sky alla värdepapper som "utgivits" i USA som pesten. Den finasiella härdsmältan har vi bara sett början på!

  2 kommentarer:

  Anonym sa...

  Luras vi alla av detta? Tillåt mig småle. Detta är ju ett välkänt faktum att de förvränger statistiken, inget nytt under solen.

  MR MEKONG! sa...

  Inte alla givetvis eftersom det finns en debatt om det hela men tillräckligt många. Vem köper annars amerikanernas oändliga mängd statspapper till låga räntor?
  10-åringar till 3,6 % är ju inte speciellt attraktivt!