Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  16 september 2008

  Finanskollapsen.


  Se upp för den här mannen framöver! Klicka på bilden för mer info!

  .........
  Det var sämsta dagen på 7 år på Wall Street. Ändå stannade nedgånarna på de olika börserna på under 5 %. Med tanke på omständigheterna var det ändå en ganska lindrig dag. Förmodligen kommer rasen att fortsätta med oförminskad kraft idag. Vår svenske riksbankschef var inte heller idag speciellt orolig för det som händer på finansmarknaden i USA. Han påstod att riksbanker världen över har stor erfarenhet av att hantera situationer som den här vilket för mig är ett ganska obegripligt uttalande eftersom hela den finanskollaps som drabbat USA och andra är fullständigt unik till sin omfattning och storlek. Förhoppningsvis är riksbankschefen inte inkompetent, den senaste räntehöjningen pekar i motsatt riktning, utan han ljuger bara i vanlig ordning i ett försök förhindra panik bland småspararna, dessa stackare som i slutändan ska betala de gigantiska förlusterna världen över.
  Jag har ofta genom åren rekommenderat den mycket läsvärda boken "Den stora börskraschen" skriven av den berömde ekomomen John Kenneth Galbraith. Den boken har jag haft på inom synhåll på mitt skrivbord i snart 10 år, alltsedan IT-krashen vill säga. Jag har läst den från pärm till pärm 3 gånger och slår upp vissa partier i boken då och då, i dessa tider varje dag.
  1. 5,3 miljoner bilar tillverkades i USA 1929.
  2. 5,7 miljoner bilar tillverkades i USA 1953.
  3 5,5 miljoner bilar kommer att tillverkas 2009??? Detta scenario har liten risk men kan inte uteslutas. Men om det händer har det i så fall på detta område inte varit någon ekonomisk tillväxt på 80 år om man ska hårddra det hela "en aning".
  Själva börskraschen 1929 inträffade den 24 oktober men det är den 29 oktober som är intressantast enligt Galbraith. Den dagen var den mest förödande dagen i New Yorks aktiebörs historia. Den kallas även för den mest förödande dagen i marknadernas historia över huvudtaget. Vi får hoppas att detta gamla världrekord inte är redo att utmanas.

  Många tror att det räcker med stabiliserade bostadspriser i USA för att finanskrisen ska bottna. Det kommer inte att ske. Raset på kommersiella fastigheter ligger framför oss och även kreditkortsmarknaden kan bli orolig men det stora obehagliga ligger inom olika finansiella instrument. Den så kallade derivatmarknaden (Så kallade CDS där man försäkrar skuldebrev(obligationer) är ett exempel) är av ofattbar volym och de positioner som finns är större än hela jordens BNP. Det är därför AIG, för inte så länge sedan värdens största försäkringsbolag och som har gigantiska och krångliga åtaganden på derivatmarknaden, håller på att förvandlas till ett av världens minsta bolag (konkurs). Det står på ruinens brant och behöver få fram 75 miljarder dollar snabbt (500.000.000.000!! i svensk valuta), helst före börsen öppning idag. Hela situationen är givetvis unik och mycket farlig och om den svenske riksbankschefen har stor erfarenhet av dessa ting borde han snabbt ringa till amerikanska makthavare.

  Inga kommentarer: