Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  14 september 2008

  Bubbeltrubbel och soppkök.


  Den vita kurvan är bubblan på den japanska börsen 1989. Notera att börsen i Japan har "stått still" i 20 år.
  Den gula krurvan är Nasdaq och IT-bubblan. Trist börs i 10 år!
  Den oranga kurvan är amerikanska bostadsbyggare.
  Den gröna kurvan är kinesiska börsen "just nu".
  Vi lever mitt i den gigantiska finanskraschens kölvatten. Den är redan historiskt unik till sin beskaffenhet och vi är bara i början. Vi har ännu ej sett någon allmän börskrasch och det är givetvis omöjligt att förutsäga en sådan men risken torde öka för varje dag. De 2 motpolerna "girighet" och "skräck" kämpar just nu en jämn kamp på Wall Street och mitt tips är att mr Skräck kommer att vinna. Om "kraschscenariot" stod i 1,4 så skulle åtminstone inte jag boka det oddset.
  En bekant till mig gav 2 miljoner för sitt hus och när han började fundera på att sälja förra sommaren (2007) kunde han ha fått 4 miljoner utan större problem. Som alltid när det gäller bubblor styrs både stora och små aktörer ständigt av de motstridiga känslorna girihet och skräck. Min bekant styrdes denna sommar (2007) av girighet och någon tillsymmelse till skräck stod inte att ana. Jag rådde honom att sälja av snabbt. Det gjorde ha inte. Den här sommaren (2008) har skräcken tagit överhanden och just nu säljer han gärna huset för 3,3 miljoner. Det är möjligt att han kanske hinner få ut 3 millar men tillåt mig tvivla.
  Just nu står både Ford och General Motors på ruinens brant och därmed både Volvo och Saab. Vänsterkrafter i den amerikanska kongressen förbereder en socialisering av den amerikanska bilindustrin i form av "billiga lån" på hundratals miljarder. Frågan är om det finns några pengar kvar när bankernas alla förluster socialiserats. Frågan är om de amerikanska skattebetalarna är villiga att öka på den skuld de redan dignar under, sedan länge världhistoriens största. Förmodligen försöker man skjuta katastrofen framför sig till alla val är klappade och klara i november. Det är lång ifrån säkert att markanden tillåter ett sådant scenario.
  Själv tänker jag köpa aktier i bolag som tillverkar soppkök och campingutrustning. Skämt åsido!
  Det är mycket elände som väntar världen runt hörnet och vi är alla delaktiga i detta. Det gäller allt från köpare av villor och bostadsrätter här hemma, där en miljon mer eller mindre var av föga betydelse vid köp, till tokiga bankirer i USA, England, Spanien, Kina och andra länder som slängde pengar efter föga solventa husköpare.
  Det är klart att det går att tjäna mycket pengar på dagens börser men då är det säljoptioner som gäller och då har jag följande tips och jag utesluter utländska finanspapper av utrymmesskäl:
  1. Svenska bankaktier.
  2. Apple Computer
  3. Google
  4. Nasdaq 100 (index)
  5. Japanska börsen (index)
  6. Shanghaibörsen (index)

  5 kommentarer:

  Cobbe sa...

  Är uppgången av den amerikanska dollarn bara tillfällig?

  Anonym sa...

  Jag väntar in 600 punkter för eventuell köp,dit kommer vi utan tvekan.

  MR MEKONG! sa...

  Dollarns styrka är lite märklig!

  Trysucess sa...

  Det verkar som du får rätt med den amerikanska bankvärlden.Bl.a. Trevlig sida du har med intressanta åsikter tycker jag.

  MR MEKONG! sa...

  Det är inte alltid man vill få rätt men många trender senaste tiden har pekat mot detta.