Mekongs Twitter!

Twitter Updates

  Följ Mekong på Twitter
  Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

  19 augusti 2008

  (Mega)trender.


  1. Inom tennisens lilla värld är naturligtvis Nadals upphöjelse att betrakta som en megatrend. Roger F lär väl dra upp en sista försvarslinje i sanden under US Open. Han ger just nu 4,3 i odds i denna strid mot 2,76 för Nadal.
  2. Sverige var en gång i tiden en stolt idrottsnation där ett antal värdlsstjärnor förväntades ta guld. Det var tider det. 2008 finns inga sådana ädla medaljer inom synhåll nu när slutet närmar sig för OS Tyvärr har en obehaglig trend etablerats som inte lär brytas i först taget. Finns ingenting som tyder på att våra aktiva inom idrotten framtiden tänker lägga ner samma möda för att vaska fram vinnare som exempelvis kineserna gör. Framtiden ser mörk ut.
  3. USA verkar inte ha en chans mot Kina i guldjakten. Amerikanerna kan ju inte ens springa fort numera. Detta överviktiga folk har ändå hållit emot förvånandsvärt länge vad gäller snabba förflyttningar men nu har verkligheten och hamburgarna tagit kommandot (eller mindre doping). Tyvärr är väl OS ett av tecknen på ett skifte av var världens tyngdpunkt kommer att ligga i framtiden, då inte bara sportsligt utan även ekonomiskt och politiskt.
  4. Peakoil! Priset på detta svarta guld har gått ner sista tiden men det beror främst på att världen är på väg in i en lågkonjunktur. Bristen på olja kommer att få oerhörda konsekvenser för hela vår planet i framtiden.
  5. Peakwater! Vatten är på tapeten denna vecka och bristen på detta färglösa guld är en av framtidens stora megatrender.
  6. Börs och finans! Vi har långt ifrån sett någon botten ännu. Finanskrisen rullar på i USA och sprider sig över världen som en löpeld. Dollarn har stärkts betydligt senaste tiden beroende på kinesiskt intervension (oroväckande i sig) och politisk oro. Man bör inte äga aktier eller fonderfonder och avvakta med eventuella bostadsköp. Jag känner en och annan som nu i sommar fått bråttom att göra sig av med dyrbara bostäder, och detta enbart på grund av risken för stora prisfall.
  7. Ryssland! Den nya aggresiva Ryssland såg inte dagens ljus i och med ockupationen av delar av Georgien utan redan när Putin blev president. Ingen lär göra mycket åt saken. Hela Europa sitter fast i ryska strypsnaror bestående av pipelines med olja och gas. Putin har många gånger visat att hn inte tvekar att dra åt dessa några varv för att visa hur framtiden ter sig. Se punkt 4!
  8. Tennisbörsen är som alltid en fristad när resten av jorden verkar vara i gungning på alla håll och kanter.

  3 kommentarer:

  Gunnar sa...

  Är beredd att hålla med. I ett land med hög levnadsstandard tenderar färre och färre att vilka späka sig.
  Och varför skulle de göra det? Massor med nedlagd tid, kostnader för resor och förlorad arbetsinkomst.Ingen större uppsida om man inte blir bäst i branschen så att man får ett fett reklamkontrakt. Det minskade urvalet gör att vi här hemma får fram färre topplirare.
  I Kina däremot är statusen hög bland idrottsmän. En karriärmöjlighet hägrar. Och de har ju några att ta av...

  Anonym sa...

  Dagens nedgång på 3,9% kan anses som en baisse dag.Var rädda om era pengar,just nu är det bankränta som gäller,bara hoppas att inflationen inte äter upp hela.Konsumera allt vad ni kan!

  Johannes sa...

  "tennisbörsen" :)
  Snart i var mans mun..