Mekongs Twitter!

Twitter Updates

    Följ Mekong på Twitter
    Den som ger upp sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet!

    20 november 2007

    Börskraschen 1929.



    Aktiemarknaden blir aldrig föremål för spekulation om den inte kan motivers förnugtsmässigt. Men under en spekulationsboom kommer någon ny underbar egenskap i den fria företagsamheten att åberopas. Före IT-kraschen var det internet och den "nya" ekonomin som motiverade fantasipriser på aktier och tillgångar. Idag är det Kinas och Indiens "omättliga" aptit på investeringar och oansvarig kreditgivning runt om i världen som motitiverar "evig högkonjunktur" och gränslös optimism!
    I dessa oroliga börstider kan det vara lämpligt med en liten återblick! Kanske blir det ingen "riktig" krasch vad gäller börsen utan istället de många "små" nedgångarnas tyrrani. Den som lever får se!
    Efter en fantastisk börsuppgång under fem år nåddes toppen den 3 september 1929. Aktiekurserna hade femdubblats under denna tid och DJIA, Dow Jones berömda index stod då i 381,17. Sedan föll kurserna tillbaka 17 % den närmaste månaden för att därefter återhämta hälften av den förlusten.
    Torsdagen den 24:e oktober utlöstes börskraschen. Av alla aktiebörsens mysterier är inget så svårfattligt som att det i de stora bolagens papper alltid finns en köpare när det finns en säljare. Den här dagen visade det sig att det som är mystiskt inte nödvändigvis behöver vara oundvikligt. Det fanns springpojkar på börsgolvet som köpte stora poster aktier i solventa bolag för strunsummor. Klockan 11:30 denna morgon präglades aktiebörsen av vild obarmhärtig skräck. Detta om något var den berömda så kallade paniken.
    Det är emellertid tisdagen den 29:e oktober, som jag skrev om igår, som kanske blev den mest förödande dagen i marknadernas historia överhuvudtaget. Den förenade alla dåliga egenskaper hos alla de dagar som hitills varit sen torsdagen 24:e oktober.
    Här nedan föjer några kommentarer och citat från denna tid vad gäller börshandeln både "före och efter"!
    1. "Gör dig aldrig av med dina illusioner; när de en gång är borta finns du kanske fortfarande till, men du har upphört att leva". The Wall Street Jornal 11 septamber!
    2. "Kanske är det värt att vara fattig en lång tid för att få vara rik en kort tid". Okänd.
    3. "Kursfallen är bara ett resultat av vimsiga nybörjarspekulanters omdömeslöshet", Fisher.
    Det kan vara intressant att notera att även om man sålde alla sina aktier före kraschen, sen väntade några år och köpte tillbaka dem, så blev man ändå en stor förlorare.
    Det tog 25 år för aktierna att komma tillbaka till toppen från september 1929.

    Inga kommentarer: